dissabte, 11 de gener del 2025

Els porcs senglars

Arribo a la urbanització a les deu del matí, com cada dia. Però avui és diferent. Un gos burda de forma insistent a la parcel·la del davant, i jo em pregunto si ha vist algun gat o què. 

Tanco el cotxe i em quedo astorada, quieta, espantada... amb els ulls esbatanats. Veig un porc senglar gran i una renglera de porcs més petits que l'envolten i el segueixen. El gran gira la vista cap allà on soc per un moment, però de seguida enfilen tots cap al bosc. Quin esglai. Quan arribo a la casa explico el que he vist i em diuen que és habitual, que no fan res, que no pateixi. 

Jo em pregunto que per què els porcs senglars baixen cap a les cases... És clar: al bosc no hi ha menjar, i aquí potser sí. Les cases han ocupat el bosc, l'hàbitat d'aquestes bèsties. Elles ja hi eren. Amb quin dret, l'home ha ocupat el seu espai? I ara resulta que la seva presència li és inconvenient?

Mira que els he trobat lletjos i m'han fet por! Però qui soc jo per recriminar-los que baixin cap aquí? A mi el que em sembla malament és que ho hagin de fer, perquè no és el seu lloc natural. 


 

 

  

El lloc on vaig néixer

Nascuda a la dècada dels setanta, en un nucli de població rural d'unes cent-cinquanta persones, al nord-est del Baix Penedès. 

El lloc on vaig néixer i les vivències que hi vaig experimentar, varen condicionar la meva manera de ser i de veure el món. La llengua de la mare i el pare, de la família extensa, i la dels meus veïns. 

També la llengua que vaig aprendre d'una amiga que va venir de fora, i que per mi és la meva segona llengua. 

L'escola del meu poble, la missa a la capella, la festa major, les nits d'estiu a la fresca, la granja, el fogots de llenya, veure passar els tractors plens de raïm al setembre...



Homo ruquensis

Més que homo sapiens, jo opino que l'home actual ja fa anys que ha passat a un altre estadi, i que aquest es podria anomenar perfectament homo ruquensis

Les estacions de l'any, no només a Europa sinó a tot el món, s'han desdibuixat. Ja no podem fer una classificació dels climes ni de la vegetació que els acompanya. Els ametllers i les vinyes floreixen a destemps. Ara tapa't, i ara treu-te la roba. Aiiiggg! 

Quan era petita, a l'hivern feia fred i em posava l'abric, la bufanda, el gorro i els guants. Arribada la primavera, quan el sol començava a escalfar et treies el jersei de llana. Quan tot just començava l'estiu la mare et deia que ja et podies posar la màniga curta. I anaves vestida de cotó, amb faldilla, i després, i com a summum... les sandàlies d'estiu. 

Ara no! Estem al mes de gener, em fico l'abric i suo. Ni pensaments de posar-me un jersei de llana, que agafaria el que no tinc. Avui fa vent i és calent. Ahir feia calor i el temps anuncia que demà hi haurà una baixa de les temperatures. Però tranquils, que el Dragon Khan està assegurat, perquè la calor torna d'aquí a tres dies. Buaahhhh...

I tot això, per què? Doncs a causa del canvi climàtic, del qual l'home n'és el gran responsable.  Per tot això, més que sabi és ruc, perquè ell mateix es provoca el seu malestar, i la seva fi. 

 



Tres quarts de quinze

Som en un restaurant i estem esperant una parella per sopar. Ja fa estona que estem drets. Demanem si ens podem asseure a la taula. Al cap de deu minuts arriben els nostres amics. Caram! Ha sigut un dia llarg i tenim gana, però no hem demanat perquè esperàvem que fossin aquí. Ara sí, demanem el sopar. La panxa ens fa un rau rau. Ja no puc més i els deixo anar: "Sempre arribeu a tres quarts de quinze, coi". 

La cosa és que al nostre rellotge hi ha dotze hores marcades: de la una fins les dotze, tant si és AM com si és PM. Com a molt tard podem arribar a tres quarts de dotze del matí o de la nit. Però no podem arribar a tres quarts de tretze, ni de catorze... així doncs, arribar a tres quarts de quinze vol dir arribar fora d'hores. 




Plovisca

  Tot avui que fa un dia rúfol. Al matí, cap allà les nou estava emboirat, de manera que el sol s’amagava darrera els núvols. Tot el dematí ...